Tervetuloa Lähetysjuhlille Turkuun 19.–21.5.2017

Rauhaa, rakkautta, iloa ja – Armoa!

Valtakunnalliset Lähetysjuhlat järjestetään ensimmäistä kertaa yhteistyössä Kirkkopäivien kanssa Turussa toukokuun 19.–21.5. Ne ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden sekä reformaation merkkivuoden ohjelmaa.

Lähetysjuhlien ohjelmista pääosa tapahtuu konferenssikeskus Logomossa (Köydenpunojankatu 14) ja Turun Konserttitalossa (Aninkaistenkatu 9). Lähetysjuhlien ohjelma on maksutonta.


Lähetysjuhlien ohjelma (printtaa ja taita kahtia)

Perjantaina 19.5.

 • Klo 13–14 Usko, lumi ja rakkaus – kääntyykö sana omalla kielellä? (Logomo, logi 1-2)

  Raamatunkääntäjät Richard Brewis (Borneo), Marko Hanslian (Senegal), Tuula Kosonen (Myanmar) ja Seppo Sipilä (Suomi/DigiMarkus) kertovat käytännön kokemuksia työstään. Tilaisuuden juontajina Richard Brewis, Pipliaseura & Tuula Kosonen, Lähetysseura.
  Yhteistyössä Suomen Pipliaseuran kanssa.

   
 • Klo 14–16.30 Potkua Afrikasta kirkon kukoistukseen (Mikaelin seurakuntakoti, Puistokatu 13)

  Raportit kertovat, että eteläisissä maissa kirkko kasvaa ja kiinnostaa. Väki viihtyy ihmispaljoudessa, kirkkorakennukset natisevat liitoksistaan. Täällä pohjan perillä vain haaveilemme vastaavasta.

  Miksi Etiopian tai Tansanian kirkko kasvaa? Miten seurakunta kasvaa? Miten kristitty kasvaa?

  Tule mukaan etsimään yhdessä polkua kirkon kasvuun ja syviä rakenteita uudistavaan missionaarisuuteen. Iltapäiväseminaaria ennen nautitaan etiopialaista kahvia ja pikku purtavaa. 

  13.45 Etiopialaista kahvia ja musiikkia
  14.00 Iltapäiväseminaari alkaa
  - Alkusanat hiippakuntasihteeri Anssi Nurmi
  - Afrikkalaisten vieraiden puheenvuorot: Tansaniasta piispa Fredrick Shoo ja Etiopiasta ohjelmakoordinaattori Tesfaye Nigusu
  - Kommenttipuheenvuoro Timo Ahlberg
  - Kokemusvälähdykset Helena Leino ja Matti Pennanen
  - Hiippakuntasihteeri Jukka Jämsen analysoi tilaisuuden antia suomalaisesta kontekstista
  15.30 Tauko
  15.45 Paneeli ja keskustelu. Mukana yleisö ja alustajat.
  16.30 Loppulaulu ja päätösrukous – tarjolla on myös mahdollisuus jäädä jatkamaan keskustelua ja rukousta.

  Musiikki: Laura Kalaja
  Juontaja: Juri Veikkola 

  Tilaisuudessa kerätään kolehti teologiselle koulutukselle Etiopiassa ja Tansaniassa Suomen Lähetysseuran kautta. 

  Yhteistyössä Mikaelin seurakunnan ja Suomen Liikemiesten Lähetysliiton kanssa.

   
 • Klo 20.30–21.30 Tulkoon tie, Lähetysjuhlien avajaiset (Turun Tuomiokirkko, Tuomiokirkonkatu 1)

  "Jo tie on valtakunta", totesi Mika Waltari. Kristityn tie on Jumalan kutsuma. Siihen on vain luotettava. Olet luottamuksen pyhiinvaeltaja. Epävarmuus ja etsintä luovat elämän. Jumalan kutsumaan tiehen kuuluu sekin että suunta voi muuttua ja silti se on oikea. Elämäsi ei ole suora valtatie, mutta oikea se tie on, koska Jumala on sinut sille kutsunut.

  Lähetysjuhlien avajaisissa omaa tietään pohtivat Frans Hannula (näyttelijä Hannu Pajunen), aidsin takia orvoksi jäänyt Tesfaye Nigusu ja lähetystyöntekijä Ammi Kallio. Musiikista vastaavat Timo Lehtovaara Band ja 50-vuotista toimintaansa juhliva Safari-kuoro johtajanaan Viivi Mäemets.

  Tilaisuudessa kerätään kolehti aids-orpojen tukemiseen Etiopiassa. 

Lauantai 20.5.

 • Klo 9–10 Avuttoman raivo? (Logomo, iso Sali)

  Lähetysseuran ja Pipliaseuran yhteinen tunti Raamatun äärellä.

  Sodat, konfliktit ja terrorismi ovat läsnä jokaisessa uutislähetyksessä. Ilmasto muuttuu ja maapallon ekologia on yhä uhanalaisempi. Kansat vaeltavat. Länsimaisen demokraattisen yhteiskunnan tulevaisuus näyttää epävarmalta. Ketkä pärjäävät, ketkä jäävät jalkoihin? Onko avuttomalla muuta mahdollisuutta kuin raivo?  Kirkko tässä myllerryksessä?

  Ajatuksiaan tulevaisuudesta, sodasta, rauhasta ja kirkon tehtävästä ovat jakamassa politiikan tutkija, dos. Sami Borg; TT, rap-artisti Lauri Kemppainen; projektipäällikkö Minna Saarnivaara ja pastori, tutkija Marjaana Toiviainen. Raamattumeditaatioon johdattelee hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen. Tilaisuuden juontaa Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki.

  Tilaisuudessa kerätään kolehti sovinnon- ja rauhantyölle Kolumbiassa, Lähi-idässä ja Myanmarissa.
   
 • Klo 10.30–12.00 Namibiasta Syyriaan – Lähetysseura rauhaa rakentamassa (Logomo, Logomo-sali)

  Lähetysseura on tehnyt pitkään työtä rauhan edistämiseksi konflikteissa – mitä tästä on opittu? Kuinka Namibiassa saavutettiin rauha? Entä millaista rauhantyötä Suomen Lähetysseura tekee Syyriassa nyt? Sodan vaikutuksia ja rauhan edellytyksiä pohtivat namibialainen ja syyrialainen rauhantekijä sekä Suomen Lähetysseuran rauhantyön asiantuntijat.

  Suomen Lähetysseuran työ rauhan edistämiseksi alkoi Namibiasta ja jatkuu nyt Syyriassa. Miksi Suomen Lähetysseura tekee rauhantyötä? Mitä matkan varrella on opittu? Miten rauha saavutettiin Namibiassa ja millaista on rauhantyö Syyriassa? Rauhan ja sovinnon kysymyksiin pureutuvat ministeri Zephania Kameeta ja piispa Veikko Munyika Namibiasta, Syria Initiative -rauhanhankkeen tasa-arvoasioiden asiantuntija Farah Hwijeh Syyriasta sekä ulkomaantyönjohtaja Rolf Steffansson ja rauhantyön ja vaikuttamisen päällikkö Kristiina Rintakoski Suomen Lähetysseurasta. Tilaisuuden juontaa Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä. Tilaisuus toteutetaan suomen ja englannin kielillä, ei tulkkausta.

 • Klo 13–16 Suomen Lähetysseuran vuosikokous (Turun yliopisto, Natura-rakennus / Luonnontieteiden talo, Vesilinnantie 5) 
 • Klo 13–14.30 Toivon tie (Turun Konserttitalo)
  Suomen Lähetysseuran musiikkityön 50-vuotisjuhlakavalkadi

  Suomen Lähetysseuran musiikki- ja taidetoiminta on viiden vuosikymmenen ajan rikastuttanut kirkkomme musiikkielämää mm. afrikkalaisilla rytmeillä ja sävelillä, yhteislaulukirjoilla, messuilla ja musikaaleilla. Nyt on aihetta juhlaan!

  Ripauksen nostalgiaa, draamaa ja tanssia sekä reilun annoksen musiikkia  tarjoilevat Amani, Cumina, Furahakören, Jakaranda, Safarikuoro, Xaris Finland ja Unelma, joka etsii tietään.

  Solistit: Rosa Nyman, Make Perttilä, Jukka Salminen ja Pekka Simojoki
  Juontajat: Markus Bäckman ja Päivi Mattila
  Käsikirjoitus ja ohjaus: Sirkku Porkka

  Tilaisuudessa kerätään kolehti Senegalin ja Namibian kirkkojen musiikkityölle. 

 • Klo 15.30–17.00 Kun maailma muuttuu - kolme tarinaa evankeliumin voimasta (Turun Konserttitalo)

  Kolminäytöksinen katselmus Lähetysseuran työstä eri työalueilla

  Sanoma Jeesuksesta on maailman ihmeellisin voima. Se saa ihmiset liikkeelle ja toimimaan toisten hyväksi. Tavallisten ihmisten tavallisten tekojen kautta Jumalan rakkaus tulee todeksi ja muuttaa maailmaa.

  Millaista toivoa kotouttamiskeskus Marhaban tuo siirtolaisten ja pakolaisten elämään Ranskan Marseillessa? Mitä merkitsee omankielinen Raamattu Pohjois-Thaimaan vuoristossa elävälle pienelle vähemmistökansalle? Miten evankeliumi muuttaa turvakotiin joutuneen lapsen ja hänen perheensä elämää Viipurissa?

  Tarinoita kertomassa muun muassa Marhabanin pitkäaikainen työntekijä Pirjo Niemelä, Thaimaassa työskentelevä raamatunkääntäjä Tuula Kosonen, Turvakoti Dikonin johtaja Viktoria Shutova sekä nuoria turvakodista ja lähetystyöntekijä Andrey HeikkiläVenäjältä.

  Ohjaus ja käsikirjoitus Iiris Autio
  Video Antti Vuori ja Ari Vitikainen
  Musiikki Pekka Nyman
  Näyttelijä Anna Korolainen
  Juontajat Ammi ja Miikka Kallio

  Tilaisuudessa kerätään kolehti Marhaban-keskukselle, Pohjois-Thaimaassa tehtävälle työlle ja lasten turvakoti Dikonille Venäjällä. 
   

 • Klo 16.30–18 Pekka Simojoki & Exit 30-vuotisjuhlavuosi (Tuomiokirkontorin lava, Tuomiokirkkokatu 1) 

  Exit on vuosien kuluessa tehnyt lähes 1000 konserttia ja konsertoinut Suomen lisäksi monissa Euroopan maissa. Yhtyeen levyjä on myyty lähes 100 000 kappaletta. Monet kappaleet ovat olleet hittejä rippikouluissa ja suosituimmat ovat päätyneet lukuisiin nuottikirjoihin.

  Alkuperäisjäsenistä ovat jäljellä Pekka Simojoki (laulu), Matti Puttonen (laulu ja koskettimet) ja Timo Luoto (rummut). Muut yhtyeen jäsenet ovat Jari Levy (laulu ja koskettimet), Markku Perttilä (laulu ja kitara), Jarkko Jouppi (kitara) ja Timo Jouppi (basso).

  Exit tekee yhteistyötä Suomen Lähetysseuran Tasaus-kampanjan kanssa.

   
 • Klo 18–20 Afrikkalainen rukousilta (Betel-kirkko, Yliopistonkatu 29 a)

  Rukousta kasvavan kirkon keskeltä. Elämää muuttavat kohtaamiset Jumalan kanssa toimivat kompassina etelän kirkoille. Koe kuinka kirkko navigoi tulevaisuuden haasteiden edessä. Hyppää rukoilevan kirkkolaivan kyytiin valtameripurjehdukselle lämpimien tuulenpuhalluksien äärelle. Rukousjohtajana Jukka Jämsen, afrikkalaisia vieraita, mm. piispa Veikko Munyika. Musiikki Petri Kosonen Band. 

  Tilaisuudessa kerätään kolehti evankelioimistyölle Lähetysseuran eri työalueilla.

  Yhdessä Mikaelin seurakunnan ja Suomen Liikemiesten Lähetysliiton kanssa. 

Sunnuntai 21.5.

 • Klo 12–14 Suvivirsikirkko (Tuomiokirkkotori, Tuomiokirkkokatu 1)

  Turun Kirkkopäivien juhlava ekumeeninen päätösmessu taivasalla, ikiaikaisen Tuomiokirkon syleilyssä kokoaa kaikki kynnelle kykenevät yhteiseen kevätkirkkoon! Tervetuloa viihtymään rajat yhdistävässä, iloisessa yhdessäolon meiningissä ja laulamaan Suvivirttä saman taivaan alle. Ja lauletaan messussa paljon muutakin, afrikkalaista shonankielellä veisattavaa virttä unohtamatta.

  Messun liturgina Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, saarnasta vastaa katolisen kirkon piispa Teemu Sippo ja avustavana liturgina toimii Turun ruotsalaisen seurakunnan vs. kirkkoherra Mia Bäck. Musiikista vastaa kanttori Jukka Pietilä. Mukana Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiorkesteri ja useita kuoroja.

  Messun yhteydessä siunataan Suomen Lähetysseuran ulkomaantyöhön lähtevät lähetystyöntekijät.

  Yle TV1 lähettää Suvivirsikirkon suorana lähetyksenä Tuomiokirkkotorilta klo 12–13.15.

......................

 • Suomen Lähetysseura on mukana Logomon Kirkkotorilla, jossa on myös Lähetystori/Basaari.
   
 • Lauantaina 20.5. Tuomiokirkossa, sen edessä, takana ja ympärillä on tarjolla seikkailua koko perheelle.

  Mukana lasten lähetyssafari ”Ilo sulle ja mulle”

  Näyttelyssä matkustetaan Afrikasta Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan kuvien avulla. Kuvia on kodeista, kouluista ja leikeistä eri maissa. Lisäksi näyttelyssä on mukana neljä nukkea: Adama Senegalista, Nur Nepalista, Mai Thaimaasta ja Pedro Boliviasta. Saat kuulla heidän elämäänsä liittyviä tarinoita. Monet maailmalta tuodut esineet havainnollistavat lasten tarinoita. Tarinoiden lomassa kerrotaan esineiden käyttötavoista, ruokailutavoista, leikeistä ja peleistä sekä siitä, mitä hyvää lähetystyöllä voidaan saada aikaan.

  Safari on tarkoitettu n. 5–10-vuotiaille lapsille. Safarikierros kestää n. 45 minuuttia, vetäjänä Suomen Lähetysseuran työntekijä.

  Safarikierrokset klo 10.30, 11.30, 12.30 ja 13.30 teltassa Tuomiokirkon torilla.

Kirkkopäivien koko ohjelma

Mission Festival in Turku 2017_Programme in English